In een uitspraak waar juridische experts al enige tijd naar uitkeken heeft het Gerechtshof Arnhem dinsdag geoordeeld dat Ziggo de privacy van haar klanten terecht zwaarder laat wegen dan de belangen van Dutch Film Works (DFW). Hiermee blijft het nagenoeg onmogelijk om online downloaden tegen te gaan. Het Gerechtshof bevestigt hiermee de eerdere uitspraak van de rechtbank.

Wat was er ook alweer aan de hand? DFW heeft de distributierechten voor The Hitman’s Bodyguard voor Nederland. Zij kwam op het spoor van een flink aantal IP-adressen, waarvandaan deze film illegaal was gedownload. DFW eiste van Ziggo dat zij de namen behorend bij de IP-adressen zou prijsgeven, zodat zij de niet-betalende downloaders aansprakelijk kon stellen.

Sinds 2014 is het ook in Nederland duidelijk dat niet alleen het uploaden, maar ook het downloaden van films in strijd is met de (Auteurs-)wet. Daar heb je een licentie voor nodig en normaal gesproken betaal je daarvoor. Als je de film toch download, handel je illegaal. De schade kan variëren, maar is niet hoog (normaal gesproken gelijk aan de gemiste licentie-inkomsten van de film).

In deze zaak is door Ziggo naar voren gebracht dat (a.) de illegale downloader niet dezelfde persoon hoeft te zijn als degene wiens IP-adres wordt gebruikt en (b.) niet duidelijk is wat DFW met deze gegevens gaat doen. Gesproken werd over vergoedingen van meer dan Euro 100,-, terwijl de licentiekosten tussen de 4,- en 20,- liggen. De gegevensverstrekking van de IP-adreshouders zou daarom het gewenste doel missen en niet proportioneel zijn.

Zowel rechtbank als gerechtshof volgen de redenering van Ziggo en DFW moet dus andere wegen zien te vinden om de gederfde inkomsten te verhalen op piraten. De gekozen route was dan weliswaar niet juist, maar artiesten en distributeurs hebben natuurlijk wel degelijk recht op een vergoeding voor de kunstwerken, die zij maken. De vraag is dan ook of er andere manieren zijn om illegale up- en downloaders te identificeren om geleden schade vergoed te krijgen. Het wordt er op deze manier in ieder geval niet goedkoper op.

Heeft u vragen op het gebied van, neem dan contact op met Robert-Jan van der Wart.

Robert-Jan van der Wart - advocaat privacy

Robert-Jan van der Wart – advocaat privacy

 

 

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met admin.