Zittingen tijdens de Coronacrisis

U heeft het ongetwijfeld gezien op het nieuws of gelezen in de krant: door de Coronacrisis is de Rechtspraak gedwongen om in sneltreinvaart alternatieven te bedenken voor fysieke zittingen. Helemaal nieuw is dat overigens niet; in sommige spoedeisende zaken worden partijen al jaren telefonisch door de rechter gehoord. Maar een zitting met beeld erbij, dat is wel een primeur.

Waar in de eerste weken na de ‘intelligente lockdown’ nog maar een beperkt aantal zaken door rechters werd behandeld – alleen de meest urgente kwesties – vinden er nu steeds meer zittingen op alternatieve wijze doorgang. Ook de Rechtspraak moet immers door: de toegang tot het recht is essentieel in onze rechtsstaat, procespartijen zitten soms al maanden te wachten op een zitting en alle lopende en nieuwe zaken kunnen bezwaarlijk maandenlang op de plank blijven liggen. Bovendien willen de rechters zelf ook graag doorwerken, al was het maar omdat de achterstanden vóór de Coronacrisis al groot waren.

Zo kon het gebeuren dat ik vorige week voor het eerst in 14 jaar geen reistijd naar de rechtbank had, maar slechts achter mijn computer plaats hoefde te nemen voor mijn eerste Skype-zitting.

Iedereen die weleens een videovergadering heeft meegemaakt, zal bevestigen dat het soms even wennen is met de techniek. Dankzij vooraf oefenen verliep bij mij alles soepel, maar de één lukte het niet om de camera aan te krijgen en bij de ander werd halverwege de zitting de verbinding verbroken. Dankzij de rechter, die zeer flexibel was en duidelijk al ervaring had met de minder digitaal begaafde medemens, kon iedereen toch zijn zegje doen en op elkaar reageren. Heeft u binnenkort ook een Skype-zitting? Hier zijn wat tips:

  1. Lees vooraf goed de instructies die u van de Rechtspraak ontvangt. Installeer de Skype for Business app en test beeld en geluid.
  2. Als u inlogt, wordt u in de virtuele lobby geplaatst totdat de rechter de zitting opent. Op het moment dat u wordt toegelaten tot de zitting, moet u zelf nog de camera en het geluid aanzetten (dit gaat niet automatisch).
  3. Duurt het te lang voordat de rechter de zitting opent, bijvoorbeeld doordat de rechtbank zelf vertraging heeft? Dan kan het zijn dat u uit de virtuele lobby wordt verwijderd. U moet dan opnieuw inloggen.
  4. Wilt u samen met uw advocaat in één ruimte zitten tijdens de Skype-zitting, maar wel de afstand van 1,5 meter in acht nemen? Denk er dan aan dat als u in dezelfde ruimte op een eigen device deelneemt aan de zitting, er feedback kan ontstaan (een vervelende harde piep of galm). Houd daar dus rekening mee.
  5. Bent u niet aan het woord? Overweeg dan de microfoon uit te schakelen. Op deze manier hebben de andere deelnemers geen last van eventuele achtergrondgeluiden.
  6. Wacht met spreken tot de rechter u het woord geeft. Het is lastig als iedereen door elkaar heen praat.
  7. Tot slot: overweeg de zitting niet op telefoon of tablet te volgen, maar op een laptop/pc. Nadeel van tablet/telefoon is namelijk dat u alleen de persoon in beeld ziet die aan het woord is. Het is vaak prettiger om ook de andere procesdeelnemers te kunnen zien.

U vraagt zich misschien af: trekken de advocaten nu ook hun toga aan voor een digitale zitting? Het antwoord is (doorgaans): ja. Hoewel nergens in de instructies staat dat dit verplicht is, vragen sommige rechtbanken dit wel aan de advocaten. Andere rechtbanken zijn hier minder principieel in. Ik heb het in elk geval wel gedaan, en ik moet zeggen: het is een bijzondere ervaring, alleen in je kamer met je toga aan achter de computer!

Heeft u nog vragen over het verloop van een Skype-zitting? Neemt u dan gerust contact met mij op.

Maar gek blijft het wel, alleen in je kamer met je toga aan achter de computer!

Spread the word. Share this post!

Vragen over dit artikel? Neem contact op met Geeske van Campen.